M’he tornat a despertar instants
abans que ho fes l’alarma del despertador, però avui al meu cos li costava de
respondre i el fred el retenia quiet i cargolat dins el sac de dormir. Davant l’habitació
hi havia l’Annapurna II i l’Annapurna IV i el sol, en pocs minuts i abans que
res, ha començat a tenyir de daurat les puntes dels dos cims. Era l’inici d’un
nou dia.
El primer tram de l’etapa d’avui
dibuixava un camí planer entre les petites poblacions de Koto i Bhratang, on hem
parat a fer el segon mos del dia: una barreta de cereals, una poma i un grapat
de fruit secs, d’un còctel que el pare de l’Adrià ens va preparar el dia abans
de marxar de Barcelona. A partir de Bhratang ens tocava guanyar quatre-cents
metres d’altitud, així que millor agafar forces.
La vegetació al voltant dels tres
mil s’ha tornat més humil i més tosca. La banda sonora de les nostres petjades
era el riu Margsyandi, que seguim resseguint encara des del primer dia, i el clic-clac
dels bastons, marcant el compàs de les nostres passes.
Un cop superada l’alçada, hem
arribat a un punt on el sender es bifurcava, d’una banda, direcció a Lower
Pisang, de l’altra, a Upper Pisang. La primera opció era la més fàcil ja que és
més planera, la segona, més exigent, però oferia millors vistes i, el que és
més important, afavoria l’aclimatació
(el procés d'adaptació del cos a un nou medi, en aquest cas a l'altitud). Així doncs, hem enfilat amunt decidits, encara que també una mica
cansats, cap a Upper Pisang. La pujada era costosa, així que l’hem fet amb parsimònia;
millor no cometre excessos. A partir dels tres mil, l’alçada ja és considerable
i el cos necessita un procés d’adaptació. La reducció d’oxigen a l’aire comença
a fer-se cada cop més notori, i això provoca un bon desgast físic. Cal guardar energia
perquè les etapes amb major dificultat i duresa encara han de venir.
A l’arribar al poble ens hem
decantat per un refugi força confortable i amb habitacions impecables. Feia
dies que no vèiem uns llençols tan blancs i tan nets, es nota que fa poc que
han inaugurat. El menjador és fantàstic, un tipus de tribuna amb l’Annapurna II
com a teló de fons. Ens trobem a tres mil tres-cents metres, i aquest cim
s’aixeca amb caràcter i fortalesa més de quatre mil cinc-cents metres per sobre
nostre. Observant-lo amb deteniment li descobrim uns gruixos de neu
espectaculars.
Hem recuperat les forces amb un
plat de macarrons i un de patates saltejades amb ceba i ou. El Marc s’ha demanat
a més, per postres, un Apple Pie (una empanada farcida de poma ratllada i canyella).
Gairebé han tardat una hora en servir-li. Li han preparat des de zero; així és
com funciona la cuina nepalesa, et demanes un plat i te’l comencen a cuinar des
del principi, és a dir, si vols una pizza et faran, fins i tot, la massa al
moment. El pastís era increïble. Se’m fa salivera només de recordar-ho. Quina
delícia! Quin gust per la gastronomia tenen aquesta gent!
Per fer baixar el dinar hem anat
a visitar un temple budista tibetà que queda a la capçalera del poble.
Arribar-hi ens ha costat més de l’habitual; la manca d’oxigen.
El temple era preciós, contenia
tot de detalls estètics, sobretot l’interior. Els colors eren vius i estava
treballat amb minuciositat. Per fora, es trobava rodejat de les banderoles de
colors amb mantres, exposades al vent com a tot lloc considerat sagrat. Els
mantres s’escampen d’aquesta manera pel món a través de l’aire, fent córrer les
pregàries arreu. Fent honor a aquesta creença hem portat una tela plena de
desitjos i il·lusions escrits per les persones que més estimem i per nosaltres.
La nostra voluntat és penjar-la al punt amb més alçada del camí que estem fent,
ben a prop del cel.
Ens hem assegut a l’entrada del
temple, s’hi respirava pau i harmonia, plenitud. L’energia que envoltava aquest
indret era magnetitzant. El monjo que regentava l’edifici ens ha servit un te
amb llimona ben calent, que tenia preparat en un termo, per oferir els
visitants. La beguda primer ens ha escalfat les mans, però després la resta del
cos, de dins cap enfora. Ha estat un d’aquells moments en que és un plaer
degustar. El vent bufava amb ganes sacsejant les banderoles que bategaven com
llençols assecant-se a l’aire. De fons, sortint del temple, un fil de música instrumental
molt agradable ens acompanyava. Quin moment més deliciós. La sensació de
benestar era molt gran. He entrat una altra vegada i he vist que el monjo venia
discs compactes amb la música que sonava; una manera de recollir diners per al
manteniment del temple, n’he comprat un. He sentit que era una manera d’endur-me
aquestes sensacions dins una capseta perquè, quan vulgui, sentint la música,
podré reviure aquests precisos instants, sentint per dins, altra vegada, les
vibracions que aquí he sentit.
L’Annapurna II, davant nostre,
ens vetllava mentre una capa de núvols l’ha començat a abraçar. Com passa
sovint a muntanya, han decidit que ja l’hem contemplat suficientment avui i ens
ha retirat la imatge de les nostres retines. El plaer màxim és sempre efímer, però
m’he sentit molt agraïda d’haver pogut notar el cim de tan a prop.
Quan el fred ha començat a calar
altra vegada, ens hem retirat cap al refugi i hem demanat el sopar, avui un bon
plat de sopa de verdures ben calenta. El menjador s’ha convertit en un espai
molt confortable quan han encès l’estufa de llenya. Estàvem com torronets al
seu voltant, ben a prop. L’escalfor era una delícia pels nostres cossos que anaven
recuperant-se de l’esforç que han fet avui. Ja està bé, perquè l’etapa de demà
és més forta. Hem d’enfilar-nos dels 3.310 metres, on som ara, fins a 3.800 i
després tornar a baixar fins arribar a Manang (a 3.540 m). Serà una etapa que
ens servirà per aclimatar. La primera aclimatació de tres que farem. D’aquesta
manera facilitarem l’adaptació dels nostres cossos a cotes a les que no estan
acostumats. Esperem superar-ho tan bé com ho estem fent fins ara, sense patir,
gaudint del camí, del paisatge, de les sensacions, deixant-nos sorprendre pels
petits i grans moments de cada dia, amb energia i amb motivació, però també amb
cura, amb previsió, amb respecte i moderació. Cal cuidar les decisions, els
gestos, els comportaments; caminar prudents i constants, amunt!!
Resum de la jornada: l’hem
iniciat a Koto (2.640 m) i l’hem acabat a Upper Pisang (3.310m). Hem tardat
cinc hores i trenta minuts per fer uns 16 quilòmetres, i hem vençut en total
670 metres.
_________________________________________________________________________________
Informació pràctica
Per veure tota la informació pràctica de la ruta clica als següents enllaços:
Informació i consells per fer la travessa de l'Annapurna Circuit (part I)
Informació i consells per fer la travessa de l'Annapurna Circuit (part II)
Informació i consells per fer la travessa de l'Annapurna Circuit (part I)
Informació i consells per fer la travessa de l'Annapurna Circuit (part II)
Uooo! Això cada vegada s'anima i es complica més! Quina meravella de paisatges!
ResponEliminaUna abraçada macus
Gràcies parelleta!!! Si, l'aventura va "in crescendo" :)
EliminaUna abraçada per vosaltres també i feliç preparació del vostre GRAN viatge!! www.SenseSostres.com
Quina experiència, això es únic, sou molt afortunats de viure això,
ResponEliminaque be que ho expliqueu, ens feu una aventura per a nosaltres
us estimo moltíssim
Gràcies mami!!! Si, tenim molta sort de poder gaudir d'aquestes vivències!
EliminaEns alegrem que ens acompanyis des d'aquesta finestra oberta a la nostra aventura!
Una abraçada enorme, també t'estimem molt!!! :)