divendres, 29 de novembre del 2013

Seduïts pels paisatges de Tana Toraja (Indonèsia)


Recórrer en moto el circuit de camins de terra i carreteres sinuoses del centre-sud de l’illa de Sulawesi (Cèlebes) ha estat un plaer que no dubtaríem en repetir, si en tornéssim a tenir ocasió. Les nostres expectatives per aquest capítol del nostre viatge s’havien concentrat en el coneixement de la cultura dels toraja, el que no esperàvem era quedar seduïts pels paisatges d’aquestes terres.








Les muntanyes de roca calcària s’alcen de puntetes esgarrapant alguns centímetres al cel; als seus peus s’estiren les planes fèrtils cobertes per una manta infinita d’herba verda. En alguns trams els camps d’arròs es disposen a banda i banda de la carretera, deixant les muntanyes en un segon pla. En d’altres l’asfalt juga a resseguir els cims agrestes traçant un camí ple de viratges. L’aire és fresc i pur, i la sensació de llibertat, màxima. El paisatge embolcalla els nostres sentits, mentre que la ment es perd entre formes, olors i colors.






La imatge dels arrossars ens ha deixat embadalits, en algunes terrasses inundades s’hi veu reflectit el cel. En miniatura, veiem com els camperols separen el gra de la palla sense cap ajuda mecànica, tan sols amb la força de les seves mans. Aquí el suport imprescindible en el treball de la terra són els búfals d’aigua, uns mamífers que ens han enamorat des de que els vam veure. A Tana Toraja són símbol de fortalesa, de prestigi i de poder.








El paisatge que tenim al nostre abast és típicament asiàtic però en aquesta zona d’Indonèsia un element molt particular sembla donar-hi una pinzellada més personal. Entre els camps i les muntanyes apareixen unes cases que semblen extretes d’un conte fantàstic.


Els tongkonans, d’origen ancestral de la cultura animista toraja, són unes construccions amb el sostre en forma de barca que s’utilitzen com a punts de reunió, les parets estan pintades al detall amb les sanefes, els motius i els colors que componen la vessant estètica del seu folklore. Els graners que hi ha disseminats pels arrossars tenen la mateixa forma que els tongkonans així que la cultura està sempre present en els seus paisatges, com si d’alguna manera es reafirmés que aquelles són sens dubte les terres de Tana Toraja.




_________________________________________________________________________________
INFORMACIÓ PER AL VIATGER

Rantepao és la població-camp base des de la qual es sol visitar les terres de Tana Toraja ja que és on es troben els serveis necessaris: allotjaments, restaurants, lloguer de motos, bancs.

Consell
Per recórrer el circuit de camins de Tana Toraja llogar una moto és bona idea. Portar un mapa és força útil ja que les carreteres són una mica laberíntiques i no hi ha massa indicacions, us deixem amb dues opcions força bones que indiquen on estan els principals punts d’interès. De totes maneres davant qualsevol dubte d’ubicació preguntar a la gent sempre és un bon recurs!



ALLOTJAMENT
  • Wisma Maria és bàsic però està ben situat a Rantepao 132.000 IDR (10€) per una habitació doble amb lavabo privat (aigua freda) i amb esmorzar inclòs. 
IMPORTANT: si es va a la regió de Tana Toraja els mesos de juliol i agost es aconsellable reservar amb antelació. Nosaltres ens vam trobar a les 22:00 buscant allotjament perquè la majoria estaven plens i molts d'altres tenien preus altíssims.


MENJAR
  • Restaurant MAMBO una variada carta de menjars tan occidentals com locals amb uns preus per sota la mitja (15.000-20.000 IDR (1,2-1,5€) i una qualitat i servei destacable. WIFI gratuït. Es troba just davant del Wisma Maria GuestHouse al costat del camp de futbol. JL.  Dr. Ratulangi, 34.


TRANSPORT

Arribar a Rantepao (capital de la regió de Tana Toraja) és relativament fàcil si véns de l'aeroport internacional de Makassar, pots fer-ho amb bus de línia regular o bé amb taxi privat

  • Bus. Hi ha una estació de busos prop de l'aeroport (pots accedir-hi amb taxi) on surten busos nocturns cap a Rantepao. Preu entre 120.000 - 150.000 IDR (9-12€). Durada del trajecte 9-10 hores.
  • Taxi privat. Una molt bona opció si viatgeu un mínim de 4 persones es llogar un vehicle privat a la zona de recollida d'equipatge de l'aeroport. El preu 500.000-600.000 IDR (40-50€) per cotxe surt al mateix que anar amb bus, amb la gran diferencia que no has d'esperar a que surti el bus nocturn i t'estalvies el taxi fins a l'estació. Durada del trajecte 7-9 hores.
CONSELL: Si viatges sol o amb parella pots mirar de compartir el taxi  buscant altres viatgers a la terminal d'arribades, nosaltres així varem conèixer a la Lucía i l'Alberto.

ON HI HA FUNERALS?

La millor manera d'esbrinar on es celebrarà un funeral és per exemple preguntar algun dels llocs on es lloguen motos (60.000 IDR per dia (5€)) o bé observar si hi han construccións de bambú preparades per alguna celebració als petits pobles del costat de Rantepao.

MÉS INFORMACIÓ

Si voleu més informació sobre QUÈ VEURE i QUÈ FER a TANA TORAJA, les següents webs són bones referents:
Introdueix el teu correu electrònic per rebre les novetats del viatge:

6 comentaris:

  1. Nuevamente, muchas gracias por irnos contando vuestro extraordinario viaje....

    ResponElimina
  2. Que bonic, no pareu mai! :P
    (em sembla que us heu aprimat)

    ResponElimina
  3. Uau nois, quines fotos i quins paisatges!
    Perfecte tota la informació que doneu. Hem tornat no fa gaire d'Indonèsia, però no hem pogut visitar Sulawesi. O sigui que tard o d'hora haurem de tornar.
    Salut i bons viatges!!

    Manel i Cristina

    ResponElimina
  4. Genial Gonzalo!! Cómo nos gusta que nos dejes comentarios!! Gracias mil por tus ganas y tu apoyo!!

    ResponElimina
  5. Gràcies Droind!! Si anem fent i desfent, amunt i avall ;)
    (tens una mica de raó)
    Salutacions!!

    ResponElimina
  6. Gràcies Manel i Cristina pel vostre comentari!!
    Doncs si, si en teniu ocasió Sulawesi val molt la pena, nosaltres en vam quedar encantats. De fet, és un dels llocs que més ens ha sorprès de tot l'any que portem viatjant!
    Per cert, felicitats, hem fet una ullada al vostre bloc diaridelabonavida i teniu fotos molt boniques!!!
    Una abraçada!!

    ResponElimina