dimecres, 29 de maig del 2013

Entre el mar i la muntanya, Kampot i Kep (Cambodja)



El riu Prek Kampong Bay remulla els peus de la ciutat de Kampot. El llarg passeig que ressegueix l'aigua ofereix les millors vistes d'aquesta petita població. Cada capvespre Kampot és brindada pels rajos de sol amagant-se rere les muntanyes Elephant, és en aquests instants quan el paisatge riberenc es tenyeix de daurat.











Coneguda pel seu passat colonial, la ciutat és la porta d'entrada del Parc Nacional de Bokor, una de les zones verdes més verges de tot el país. 



Al voltant dels anys '20 i '30 francesos establerts a Cambodja, seduïts pel clima fresc de la muntanya, van començar a construir algunes cases per passar-hi els mesos més calorosos de l’any. Bokor va passar a ser un port de muntanya reconegut. Amb la pujada al poder del dictador comunista Pol Pot i l'arribada de l'exèrcit dels Khmers rojos a la zona (us en parlarem en el proper post), els francesos van fugir deixant a la seva sort el conjunt d'edificis. Abandonat i saquejat, el port es va convertir en una ciutat fantasma. 




Actualment, una part de la muntanya ha estat comprada per una empresa multimilionària que ja ha construït un casino, un hotel de luxe i un teatre de dimensions desorbitades, amb tot l'impacte que això suposa pel Parc.

Avui Kampot és una ciutat amb fortes reminiscències d'aquell passat colonial, no obstant això, el seu valuós enclavament als peus del Parc Nacional de Bokor, els seu reconeixement com a capital del pebre i de la fruita i el privilegi de gaudir d'una de les postes de sol més belles de Cambodja donen a la ciutat una visió optimista i poc arrelada al passat.









A pocs quilòmetres de Kampot es troba Kep. Una població orientada al turisme de platja, un turisme que, no sabem si per ser temporada baixa o per un canvi de preferències, era pràcticament inexistent durant els dies que hi vam estar. La ubicació de la ciutat és entre el mar i el Parc Nacional de Kep, una zona muntanyosa que pràcticament remulla la seva falda a l'aigua salada. 





El relleu muntanyós no va privar als cambodjans de fer-hi un assentament, no obstant això, la forma que pren la ciutat és molt curiosa. Kep és "petita" però molt allargada, tant és així que fan falta unes 2 hores, aproximadament, per creuar-la caminant de punta a punta. Diuen que aquesta era la ciutat costanera més freqüentada pels francesos en època colonial i, posteriorment, pels cambodjans adinerats. Avui, Kep encara està atrapada en aquell passat gloriós, només li manca un element, el turisme. Els restaurants alineats un al costat de l'altre segueixen oferint els seus plats, protagonitzats pel peix i el marisc, a uns preus desorbitats (pràcticament el doble que a les poblacions veïnes).

Malgrat tot, cal dir que el plat estrella no deixa indiferent: cranc (acabat de pescar) amb pebre.




A molt pocs quilòmetres dins el mar hi ha la Rabbit Island (Koh Tunsay), una petita illa que viu "al seu ritme". Un camí, entre l'espessa vegetació i la platja, la circumda. El recorregut, que pot durar entre 2 i 3 hores, es fa tremendament esgotador al final de l'època seca, sota un sol que no dóna treva. 




Malgrat tot, el paisatge, els sons de la natura salvatge i els petits assentaments de gent local que viu davant el mar, subsistint de la producció d'algues marines, fa que el camí sigui d'una gran bellesa.







_________________________________________________________________________________

INFORMACIÓ PER AL VIATGER: KAMPOT

Com arribar:
  • De Sihanoukville a Kampot vam viatjar en minibus amb la companyia San Travel And Tours. El recorregut que va durar 2 hores aproximadament, ens va costar 4$/persona (2'8€).
Allotjament (la majoria d'allotjaments assequibles de Cambodja no tenen aigua calenta):
  • LONG VILLA Guesthouse & Restaurant ens va costar ni més ni menys que 4$/nit (2'8€)!!! Aquest ha estat l'allotjament més barat en el que hem estat des que vam començar el viatge. 4$ per una habitació doble amb ventilador, bany privat i terrasseta comunitària. (Entre el riu i el Mercat Central, en el mateix carrer).
Menjar:
  • LONG VILLA GH & Restaurant: 1$ l'amanida de fruita (0'70€) i 1'5$ les crêpes de llimona i sucre (1'15€).
  • HAPPY DREAMILY PIZZA fan pizzes a partir de 3€ les individuals. Situat en el passeig del riu, passat el pont vell.
  • HAPPY SPECIAL PIZZA també fan pizzes a partir de 3€ les individuals, i un Amok molt bo per 2'5€ (1'75€), si demanes un segon plat d'arròs blanc (per compartir l'Amok) no te'l solen cobrar.Situat en el passeig del riu, passat el pont vell.
  • A molts restaurants et cobren 0'50$ per una gerreta de cervesa de barril (0'35€).
  • Per comprar fruita el Mercat Central és el millor lloc.
Oci:
  • Vam contractar un tour amb l'agència TREE TRAVEL SERVICES per 10$/persona = 7€ (la majoria d'agències en demanaven 12$ = 8'5€). El pack incloïa: recollida a l'hotel, visita a la ciutat fantasma del parc de muntanya de Bokor, dinar i aigua, visita a un temple, visita a una cascada (sense aigua durant l'estació seca), tornada a Kampot, i sortida en barca pel riu durant 2 hores amb posta de sol inclosa (per nosaltres la millor part del tour).
El millor de Kampot:
  • Les postes de sol rere les muntanyes Elephant.
  • La sortida en barca pel riu.
No ens va agradar:
  • La ciutat fantasma, ens va decebre una mica. No deixen de ser 4 edificis vells i abandonats, sense cap atractiu.

INFORMACIÓ DEL VIATGER: KEP

Com arribar:
  • De Kampot a Kep vam anar en autobús. El preu dels tiquets va ser de 2'5$/persona (1'75€)
Allotjament:
  • BRISE DE KEP a la zona de la platja vam pagar 10$/nit (7€) per una habitació doble amb bany privat. Alerta, tenen habitacions a la planta baixa asfixiants de calor i humitat, i amb unes quantes cuques, així que millor demanar habitació al pis superior. Situat on para l'autobús, davant la petita platja de Kep.
  • N4 Guesthouse Restaurant & Bar, situat prop del Mercat del Cranc, va ser un "petit gran luxe" que ens vam permetre: una habitació doble amb bany i balcó privats, esmorzar i PISCINA inclosos!!! Tot això a la falda del Parc Nacional de Kep, és a dir, amb unes grans vistes de la muntanya. El preu: 15$/nit (10'5€).

Menjar:
  • La major part dels restaurants ofereixen els plats bàsics a partir de 2'5$ (1'75€): arròs i noodles fregits amb verdures.
  • Vam tenir la sort de trobar una dona amb una paradeta al mercat del cranc que servia plats de noodles fregits o bé sopa per 1$ (0'70€). Només dinars.
  • L'SREY TOUCH Restaurant era una dels pocs restaurants que oferien plats bàsics a partir de 2$ (1'5€) i un dels llocs on feien el Cranc de Kep amb pebre de Kampot més barat = 5$ (3'5€).
Oci:
  • L'entrada al Parc Nacional de Kep costa 1$/persona (0'70€). Vam tardar unes 2 hores i ½ per fer el recorregut.
  • El trajecte d'anada i tornada a la Rabbit Island és de 7$/persona (5€) amb l'agència Anna Tours, incloent recollida i tornada a l'allotjament.
El millor de Kep:
  • Menjar cranc al pebre.
  • Passejar pel Parc Nacional de Kep, les vistes del golf de Tailàndia des de l'alçada són molt guapes.
  • És el punt d'accés per visitar la Rabbit Island.
No ens va agradar:
  • Els preus desorbitats dels restaurants.
  • Hi ha poca cosa a visitar.







Introdueix el teu correu electrònic per rebre les novetats del viatge:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada