dimecres, 14 d’agost del 2013

Kuala Lumpur, la capital multicultural de Malàisia

Feia dos anys que havíem visitat la capital de Malàisia a raó de viatjar cap a la illa de Borneo. Aquesta vegada, Kuala Lumpur, tornava a sorprendre’ns i seguia mostrant-nos algunes de les seves múltiples cares que el 2011 no havíem descobert. Dinàmica, desordenada, inquieta, polifacètica, extravertida, tradicional, moderna,... Són molts els atributs que defineixen la ciutat protagonista del país, i és que són tants els racons a investigar com sensacions pot transmetre.














Tramitar els visats de Birmània i d’Indonèsia va ser el motiu pel qual vam quedar-nos una setmana a Kuala Lumpur. Malgrat que temíem que seria massa temps, els dies van passar molt de pressa. No obstant això, la sort , però sobretot la voluntat de la mà humana, ens va portar a viure uns dies força “grisos”. Malàisia és un dels països de major producció d’oli de palma, així com també ho és la gran illa de Sumatra (que pertany al país veí, Indonèsia). Doncs, desgraciadament, per cultivar aquestes palmeres, cal cremar grans extensions de terra verge, enduent-se per davant, òbviament, el patrimoni natural de la zona. Al cap de dos dies de la nostra arribada a la ciutat, el cel es va emboirar d’un gran núvol de fum, al poc temps ens assabentàvem que a Sumatra estaven tenint lloc grans cremes de terra per culpa d’aquest cultiu. La direcció del vent va decidir mantenir la capital de Kuala Lumpur eclipsada per  un sostre de fum, com a conseqüència, els nivells de toxicitat van superar en escreix nivells històrics, les escoles van tancar i es va recomanar a la població evitar activitats a l’aire lliure. Com nosaltres, bona part dels malaisis circulaven pels carrers en mascareta. (Veureu en moltes de les fotos que vam fer, el clima d’incendi que ens va envoltar durant aquells dies)




La ciutat té vàries zones per recórrer, molt diferents entre elles. El Golden Triangle és el barri on es concentra bona part de l’activitat econòmica, en aquesta àrea és on s’alcen els gratacels més moderns i els Centres Comercials més “chics” fins a arribar a l’emblema de la capital i de tot el país: les Torres Petrones.







El Parc del Llac és la gran zona verda de Kuala Lumpur, el lloc perfecte per descongestionar-se del tràfic, del soroll i de les multituds. En aquest parc hi ha des d’un gran aviari, a un papillonari, un jardí d’orquídies i un d’hibiscus. Sens dubte una és zona molt agraïda per passejar-hi i envoltar-se de sons de la natura i d’una gran aura de tranquil·litat, a tocar del centre de la ciutat.







La reserva forestal del Bukit Nanas és una petita extensió de terra a ple centre de la ciutat. Un espai selvàtic i verge molt reduït. No obstant això, l’espai verd culmina amb la Menara Kuala Lumpur, una enorme torre (de 276 metres d’alçada) que presideix la ciutat.



Els barris de Xina Town i Little India són, com és habitual, on es concentra l’activitat més frenètica de la ciutat: paradetes de menjar, productes d’imitació, sorolls, música, olors fortes.


Amb tot, per nosaltres una de les cares que més ens va impactar de la ciutat, i que es fa extensible a bona part del país, és la presència d’una riquesa multicultural sense precedents. A Malàisia hi habiten i conviuen un conglomerat de cultures molt diverses entre elles. La fusió és real però també ho és l’esforç per a mantenir les tradicions personals i diferenciadores. La gastronomia i les creences religioses són els dos principals elements que reflecteixen aquesta realitat.




















Benvinguts a Malàisia!



_________________________________________________________________________________
INFORMACIÓ PEL VIATGER

Allotjament
  • LIINTEL INN, a prop de l’estació de tren de Pasar Seni (Xina Town). 45RM/nit (11€) per una habitació doble amb bany, dutxa d’aigua calenta, aire acondicionat i televisió. No WIFI. Preu negociat.
Aquest és un resum dels principals llocs d’interès de Kuala Lumpur
  • Al barri de Xina Town, en el c/Petaling cada dia es munta un mercat de productes d’imitació (ulleres, roba, rellotges, etc). En aquest barri és on es localitzen els principals allotjaments barats.
  • Al carrer Masjid India els dissabtes a la tarda fan mercat de menjar i de roba.
  • A la Merdeka Square (Plaça de la Llibertat) hi ha el Centre d’Informació de la ciutat, la City Gallery, on s’hi pot trobar des de mapes de la ciutat, informació útil, exposicions de fotos i maquetes dels principals edificis de Kuala Lumpur així com de l’Skyline de la ciutat.
  • La Mesquita Nacional obre les seves portes a no musulmans de dilluns a diumenge (de 9.00h a 12.00h, de 15.00h a 16.00h i de 17.30 a 18.30, excepte els divendres que només ho fa de 15.00h a 16.00 i de 17.30h a 16.00h). Proporcionen roba per tapar-se en cas necessari i l’entrada és gratuïta.
  • En el Parc del Llac hi ha un aviari, un papillonari, un jardí d’orquídies i un d’hibiscus.
  • Les coves Batu, amb temples hinduistes són d’entrada gratuïta i el transport costa 1RM/persona (0’25€) l’anada i 2RM/persona (0’50€) la tornada.
Informació interessant
  • El GOKL són dues línies d’autobús gratuïtes que circulen per tota la zona cèntrica i de major interès de la ciutat. En hores punta s’acumula molt de trànsit, però és molt útil pels que viatgen amb un pressupost ajustat. 

Introdueix el teu correu electrònic per rebre les novetats del viatge:

4 comentaris:

  1. m'ha agradat molt tot el reportage entorn a Kuala Lumpur, entenc lo de les túniques per entrar als llocs però grrrr......, de totes les maneres heu fet una visió molt amplia, ens situem al lloc
    molts petonssssss
    mare

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies mami!!!!
      Això de tapar-nos va ser per entrar a la mesquita, així que és força comprensible!
      Kuala Lumpur és molt polifacètica!!! I la barreja entre tradició i modernitat és una constant!!!!
      Molts petons per a tu també!!!!

      Elimina
  2. Quines imatges!! Fan venir ganes de visitar Kuala Lumpur i sobretot de barrejar-se amb la gent als barris de Xina Town i Little India, allà segur que gaudiríem molt! D'altra banda veure amb els teus ulls la realitat entorn l'explotació dels recursos naturals tan indiscriminada deu impactar, encara que sabem que existeix aquesta pràctica sovint oblidem allò que no pertany al nostre entorn més immediat.
    És molt útil tota la informació que detalleu, esperem fer-la servir ben aviat! Seguim llegint les vostres aventures!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sara i Miguel!
      Gràcies pel vostre comentari. Si la diversitat cultural de Kuala Lumpur és molt interessant! I pel que fa al tema de les plantacions d'oli de palma si, és una llàstima...
      Esperem doncs que us sigui útil i si necessiteu més informació, ja sabeu, intentarem ajudar! Salutacions!

      Elimina